fbpx

Za vsa naročila nad 80 € brezplačna poštnina.

Za vsa naročila nad 80 € brezplačna poštnina.

Prvi blog zapis

Pozdravljena draga mamica. Pred tabo je moj prvi blog zapis. Naj te popelje v čarobni čas praznovanja.

S hitrim korakom koraka leto 2020 h koncu. 

Se veseliš tega, da bo minilo to nenavadno leto? Jaz se. Začetek dvajsetih let tega stoletja je vse prej kot enostaven. Človeštvo se srečuje z novimi izzivi. Da pa ne bom zabredla preveč globoko v to temo, se bom raje posvetila temu, kar je ostalo od leta 2020. Nekaj, čemu se lahko veselimo.

Decembru in tistim magičnim običajem, ki jih ta prinaša. December je družinski mesec in letos ga bomo zagotovo preživeli z družino. Poslušali bomo božične pesmi, ki smo jih slišali že vsaj pol milijonkrat, prav tako si bomo spet ogledali dogodivščine mladega Kevina, ki je ostal sam doma za praznike. Okrasili bomo stanovanje in postavili jaslice. 

Vse to je lahko čarobno in nas ponese v neki poseben decembrski občutek. Vendar je v tem zelo malo Slovenskega. Takšen december imamo Slovenci kakšnih trideset let, prej pa smo praznovali drugače, preprosteje. 

Decembrsko praznovanje pri Slovencih se začne z miklavževanjem. 

Miklavževi obhodi so bili v naših krajih pred ameriškimi vplivi velik praznik. Ni bilo treh dobrih mož, bil je le en – Miklavž. Pridnost otrok si je zapisoval v zlato knjigo, porednost pa v črno knjigo. Tako Miklavž “vse ve”. 

Vir: www.karma.si

Danes še vedno vsak slovenski otrok pozna svetega Miklavža in grozne parkeljne. Vendar pa je Božiček s svojo živahno rdečo opravo in letečimi jeleni postal velika zvezda decembra in zmanjšal Miklavževo atraktivnost. 

V mojem otroštvu je bil Miklavž tisti, ki nam je prinesel darilca in ne Božiček. 

Zato je moj spomin na Miklavža čudovit. Še sedaj se spominjam, kako sva bila z bratom, da naju ne bi Miklavž zgrešil, pridna že nekaj dni prej. Seveda, celo leto biti priden je pretežka naloga, hehe. 

Miklavžev obhod se je (tako kot danes) dogajal na predvečer njegovega goda. Na mizo sva nastavila krožnike, spodaj pa sva dala listke s svojimi imeni, da je Miklavž vedel, kam dati darila. Nosil je suho sadje, orehe, rožice, kakšen bombonček, kape, šale ali rokavice. Danes vse to morda zveni skromno, vendar za tiste čase vsekakor ni bilo. Še kako smo bili otroci veseli. Takšni trenutki ostanejo v spominu vse življenje.

Pričarajte svojim otrokom pravo slovensko miklavževanje.

V tako materialnem svetu, kot ga imamo danes, je težko pričakovati, da bodo otroci skakali od veselja ob tako preprostih darilih, kot sva jih dobila jaz in moj brat. Zato se je morda treba zavedati preokupiranosti z materialnim kopičenjem skozi celo leto. 

Če bo tvoja družina vedno skromnejša in bo znala ceniti drobne stvari, bo tudi december mesec, ko bodo malenkosti in drobna darilca majhnim in velikim otrokom risala nasmehe. 

Tako bo imela tudi tvoja družina za vedno vtisnjene spomine na veselo miklavževanje. Tvoji otroci se bodo še čez šestdeset let spominjali, kako so Miklavžu nastavili posodice, v katerih so jih potem pričakala drobna darilca, ob katerih so skakali od veselja. Vendar le, če so bili pridni. No, kdo bi se pa rad zameril parkeljnom?

V svoji družini vztrajam, da bi ostali skromni. Z vnuki Miklavžu nastavimo kvačkane košarice (link na trgovino), v katere, na predvečer svojega goda, Miklavž prinese drobna darilca, kot so pomaranče, piškoti in seveda čokoladni Miklavž ter parkelj iz testa. Včasih iz košaric kuka tudi kakšna šiba. Očitno je Miklavž nekoga zapisal v črno knjigo, hehe.

Želim si, da mi nekaj obljubiš. 

To, da boš začutila vse te trenutke. Ustavi se ob njih in se jih zavedaj. Opazuj svoje otroke. Pričaraj jim nasmeh na obraz. Povej jim zgodbo o svetem Miklavžu in o tem, kako si miklavževala ti. Poljubi svojega partnerja. Občuti ta magični praznik in mu daj pomen.

In še nekaj. Ne stoj v dolgih vrstah za darila, ki niso premišljena in nimajo nobenega pomena. 

Sveti Miklavž ni mož, ki obdarja površno. Poleg tega pa požrešnost ni vrlina, ki jo ceni. Poskušaj razmisliti o nakupu in kupiti s srcem.

Bodi edinstvena in drugačna. Majhno darilce naj spremlja velik nasmeh. Poskrbi, da boš z obdarovanjem obogatila sebe s tem, ko boš prižgala iskrico v očeh obdarovanca. 

Lahko kupiš nekaj domačega, slovenskega, nekaj, kar bo dalo največjo vrednost za tvoj denar. Ali pa podari piškote iz tvoje kuhinje. Nekaj, kar bo prineslo toplino in veselje v življenje obdarovanca. Poskušaj ceniti skromnost in preprostost.

Tvoj dom naj bo za miklavževanje poln domačnosti in topline. Naj diši po čaju, cimetu in kuhanem vinu. Naj bo na mizi kakšna dobrota, nekje na omarici pa košarice pripravljene za Miklavža.

Naj zaključim misli. Tebi in družini želim ob miklavževanju nežnih objemov, trenutkov, polnih veselja, zadovoljstva in hvaležnosti.

Brskaj med kategorijami zapisov

O Marji

zate in za tvojega dojenčka kvačkam iz naravnega eko bombaža  košare za prespane noči in spočite dni.

Izpostavljeno

Košara za spanje Natur enobarvna

25,00

Prijavi se na Marjine e-novičke!

Že v prvi novički te čakata kar dve presenečenji! Koda za 10% popust pri prvem nakupu in unikaten priročnik z nasveti za spanje dojenčka. Vedno znova pa bo v tvoje e-poštni predalnik prispela tudi kakšna nova ugodnost.

.